Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Opilé višňové řezy

5. 3. 2016

p1012638.jpg

- zjednodušený recept, originál je trochu složitější i pracnější :-). Šlehačka se zpevňuje želatinou rozpuštěnou ve vaječném likéru - prvním pokusům chybí odhad pro stupeň vyšlehání, tak vynechávám...

Piškot - dávka na velký plech:

    3 celá vejce

120 g cukru krystal

- vyšlehat v robotu do bílé pěny

  75 ml oleje

120 ml mléka

- oboje pomalu zašlehat do vaječné pěny

  60 g polohrubé mouky

130 g hladké mouky

3/4 sáčku prášku do pečiva

- smíchat na sucho v misce a po lžících zašlehat do připravené pěny

- nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C v horní části, spodní ohřev.

z vychladlého piškotu odstraníme pečící papír a rozdělíme na 2 poloviny.

Višňová náplň:

 -  1 velký višňový kompot - slijeme, případně vypeckujeme

-  šťávu + 50 ml rumu dolijeme vodou do 350ml

- 1 vanilkový pudink - z připraveného množství 350 ml šťávy a vypeckovaných višní + 3 lžic cukru uvaříme běžným způsobem hustý pudink a nalijeme na připravenou polovinu piškotu. Zakryjeme druhým plátem a necháme vychladnout - ideálně lehce zatížené.

- vychladlý piškot polijeme podle chuti vaječným koňakem

- ušleháme 2 šlehačky + 1 sáček ztužovače šlehačky (1 sáček stačí, aby šlehačka držela a není pak tolik "hutná"), můžeme přidat podle chuti moučkový cukr

- ušlehanou šlehačku rozetřeme na připravený piškot, posypeme hořkou strouhanou čokoládou a necháme vychladit.